Η Ύδρα είναι το πιο γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού. Στην πόλη του μικρού νησιού βρίσκεται το λιμάνι, αλλά και ο μοναδικός οικισμός της Ύδρας. Τα σοκάκια αλλά και τα αρχοντικά κτίσματα του νησιού της Ύδρας, της δίνουν ένα μοναδικό κοσμοπολίτικο αέρα που την κάνει να ξεχωρίζει.

Όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού, είναι αρκετά δημοφιλής κοντινός προορισμός μιας και έχει σχετικά μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα. Προσελκύει τόσο τον ξένο όσο και τον Έλληνα επισκέπτη, μιας και διαθέτει ιδιαίτερη ομορφιά. Με πλούσια ναυτική ιστορία και παράδοση, η Ύδρα έχει το δικό της μοναδικό στυλ. Τα αρχοντικά με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, οι πολεμίστρες και τα κανόνια στην άκρη του νησιού, τα μουσεία αλλά και οι εκκλησίες και τα μοναστήρια, ολοκληρώνουν την εικόνα του. 

Στη χώρα της Ύδρας βρίσκεται το μοναδικό λιμάνι και ο οικισμός του νησιού. Η πόλη του νησιού έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα και απαγορεύεται σε αυτή η διέλευση με όχημα (αυτοκίνητο ή μηχανάκι). Σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή του νησιού ή κάποια παραλία, θα πρέπει να πάρει το καραβάκι. 

Παρά το μικρό μέγεθος του νησιού, υπάρχουν σε αυτό περίπου 300 εκκλησίες και μοναστήρια!

Η σύνδεση του νησιού της Ύδρας γίνεται με τα πλοία της γραμμής για τον Σαρωνικό (υδροπτέρυγα δελφίνια) όλο το χρόνο. Επίσης, εκτός από τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού, υπάρχει σύνδεση και με τις περιοχές των Μεθάνων, της Ερμιόνης, του Πόρτο Χελίου, του Ναυπλίου και του Τύρου.

elGreek