Όλη η Αίγινα βέβαια είναι «αξιο-θέατη».
Αλλά υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να δεις.
Ο ναός της Αφαίας, ο δικός μας Παρθενώνας, που βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο πάνω από την Αγία Μαρίνα και είναι ένα από τα επιβλητικότερα αξιοθέατα της Ελλάδας. Χτίστηκε 500 περίπου χρόνια προ Χριστού και είναι Δωρικού ρυθμού. Είναι μέρος του Ιερού Τριγώνου που αποτελείται από τον Παρθενώνα στην Αθήνα , στο Σούνιο το ναό του Ποσειδώνα και το τρίτο κομμάτι αναφοράς είναι ο δικός μας Ναός αφιερωμένος στην Θεά Αθηνά.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας. Στην κορυφή του λόφου της βρίσκονταν ο ναός του Απόλλωνα (6ος αι. π.Χ.) από τον οποίο σήµερα έχει µείνει µόνο µια κολόνα από όπου πήρε και το όνοµά της η περιοχή. Εκεί βρίσκεται και το Αρχαιολογικό µουσείο Αίγινας το οποίο ιδρύθηκε το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Φιλοξενεί συλλογή αρχαίων κοσµηµάτων, κεραµικής και γλυπτικής, νοµισµάτων, όπλων και χάλκινων αγγείων.
Η ορθοδοξία επίσης έδωσε στην Αίγινα σημαντικά μνημεία και εκκλησίες. Το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλο των κόσμο που χτίστηκε γύρω 1910, σε μια ειδυλλιακή και απόκοσμα ήσυχη περιοχή στο κέντρο του νησιού.
Στα πόδια του μοναστηριού φτιάχτηκε 60 χρόνια αργότερα ένας επιβλητικός ναός, ένας από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους ναούς στον κόσμο, δείγμα της πίστης και του θαυμασμού των κατοίκων στον Άγιο.
Στο λόφο απέναντι από το μοναστήρι , στη Βορειοδυτική πλευρά βρίσκεται η Παλαιοχώρα ο Μιστράς του Σαρωνικού με πολλές Εκκλησίες (σώζονται περίπου 35 από τις 350 που υπήρχαν παλιά) και ερείπια από παλιά σπίτια που ανήκαν στον τον παλιό οικισμό της Αίγινας που χτίστηκε γύρω στα 896 μ.Χ., για να προφυλαχτούν οι κάτοικοι από τις θαλάσσιες επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών.
Συμπληρώνοντας το ιερό Χριστιανικό τοπίο, στο λόφο ανατολικά του Αγίου Νεκταρίου, μετά από περίπου 2,5 χιλιόμετρα βρίσκεται το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας που χρονολογείται από 17ο αιώνα.
Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς η λεκάνη αυτή που ορίζεται από τους τριγύρω λόφους έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι ένα ξεχωριστό σημείο για ηρεμία, προσευχή και κάθαρση.
Επίσης ο Αρχαίος Ελαιώνας, τοπίο που θυμίζει σκηνικό αρχαίου θεάτρου με αιωνόβιες ελιές και απρόσμενη, αναπάντεχη και απόκοσμη ηρεμία.
Δεκάδες μονοπάτια στην πανέμορφη και παρθένα φύση που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πως βρίσκονται 20 χιλιόμετρα απέναντι από την Αθήνα, πανέμορφοι οικισμοί και χωριά και ένα ιστορικό κέντρο που πριν από 200 περίπου χρόνια
περπατούσε ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας χτίζοντας την μεταεπαναστατική Ελλάδα. Το Κυβερνείο, το ορφανοτροφείο (φυλακές), η πρώτη βιβλιοθήκη, το πρώτο νεοκλασικό του Νεοελληνικού κράτους το Εϋνάρδειο (Κεντρικό) Διδασκαλείο ή Εϋνάρδειος Σχολή, ο ενετικός πύργος του Μάρκελου, το λαογραφικό μουσείο και τόσα άλλα.
Αυτή τσίμπλα στο μάτι της Αθήνας (όπως χαρακτήριζαν το νησί μας οι Αρχαίοι Αθηναίοι), είναι ένας τόπος για να αφήσεις την καρδιά σου. Ένας τόπος για να ταξιδέψει η ψυχή σου, παρέα με τον Καζαντζάκη, τον Μόραλη, τον Καπράλο, το Σεφέρη, τον Σικελιανό και τόσους άλλους εραστές του ιδιότυπου αυτού τριγωνικού βράχου.